Somkompót, sombefőtt – húsos som befőzve

Korábban már írtunk a húsos som ról, amely idén most látogat el másodszor a konyhánkba. Első alkalommal a még éretlen/félig érett bogyókból készítettünk egy különleges ecetes savanyúságot, amelynek receptjét Húsos som ecetes-köménymagos lében  címmel tettük közzé. Most pedig, hogy már a bogyók teljesen beértek, eljött az ideje a befőzésnek is. Így - mint a címből már talán sejthető is volt - most befőttet fogunk készíteni ebből a méltán neves vadgyümölcsből... Hozzávalók a sombefőtthöz, somkompóthoz: - 1 kg érett húsos som - 40-60 dkg kristálycukor - 1 liter csapvíz - 1-2 gramm citromsav vagy borkősav (opcionális) Sombefőtt, somkompót elkészítése: A somot szabadítsuk meg a szár darabkáktól, vízsugár alatt mossuk át, majd tegyük szűrőtálba, és hagyjuk jól lecsepegni. Kimagozni nem kell, mert a nagyon érett som összetörne, mire sikerrel járnánk (nekem már olyan érettek is voltak benne, amelyekből kiserkent a vörös lé, ahogy kihúztam belőle a szárat.). Ha megvagyunk vele
Korábban már írtunk a húsos somról, amely idén most látogat el másodszor a konyhánkba. Első alkalommal a még éretlen/félig érett bogyókból készítettünk egy különleges ecetes savanyúságot, amelynek receptjét Húsos som ecetes-köménymagos lében címmel tettük közzé. Most pedig, hogy már a bogyók teljesen beértek, eljött az ideje a befőzésnek is. Így - mint a címből már talán sejthető is volt - most befőttet fogunk készíteni ebből a méltán neves vadgyümölcsből...



Hozzávalók a sombefőtthöz, somkompóthoz:
- 1 kg érett húsos som
- 40-60 dkg kristálycukor
- 1 liter csapvíz
- 1-2 gramm citromsav vagy borkősav (opcionális)

Sombefőtt, somkompót elkészítése:
A somot szabadítsuk meg a szár darabkáktól, vízsugár alatt mossuk át, majd tegyük szűrőtálba, és hagyjuk jól lecsepegni. Kimagozni nem kell, mert a nagyon érett som összetörne, mire sikerrel járnánk (nekem már olyan érettek is voltak benne, amelyekből kiserkent a vörös lé, ahogy kihúztam belőle a szárat.). Ha megvagyunk vele, akkor odatehetjük a szirupot forrni. A szirupnál a cukor mennyiségét azért tól-ig határban adtam meg, mert nem minden bokorról származó som egyformán savanykás. A mienk most elég fanyar volt, így mi 60 dkg cukrot tettünk bele, de találkoztam már "édesebb" sommal is.

Szóval, a vízből és a cukorból főzzünk szirupot, majd adjuk hozzá a citromsavat vagy borkősavat. Ez akár el is hagyható, ha valaki nem szeretné használni, mert az eltarthatóságban nincs szerepe. Mindössze azért került bele egy kevéske, mert segít hosszabb ideig megőrizni a szép élénk piros színét. A citromsav vagy borkősav hiányában a befőttünk színe az idő múlásával szépen lassan elkezd fakulni. Ettől természetesen élvezeti értéke nem csökken.

Ha felforrt a felöntőlé, akkor a somot szedjük üvegekbe jó tömören (a forró lé hatására úgyis össze fog esni kissé), majd szedőkanállal merjük rá a forró szirupot. Az üvegeket először csak 3/4 részig töltsük sziruppal, majd vegyünk elő egy lábast, az aljára terítsünk egy konyharuhát, állítsuk bele az üvegeket, majd körülötte öntsük fel forró vízzel úgy, hogy az üvegek legalább 4-5 centire kilógjanak belőle. Gyújtsunk alá, majd forraljuk fel. Amíg fel nem forr, töltsük csordultig sziruppal az üvegeket, majd lazán (nagyjából egy negyed fordulattal) helyezzük rá az üvegekre a lapkákat.

Ha felforrt a víz a lábasban, várjuk meg míg az üvegekben a szirup is elkezd gyöngyözni. Innen számítva 10 perc múlva óvatosan szorítsuk rá az üvegekre a tetőket, majd tegyük vissza a forró vízbe. A tüzet zárjuk el alatta, és hagyjuk benne a vízben az üvegeket, amíg azok teljesen ki nem hűlnek. Ezt követően nedves ruhával törölgessük át az üvegeket, ellenőrizzük, hogy minden lapka jól be van-e horpadva. Ha nincs, akkor nem alakult ki benne a vákuum, ami azt jelenti, hogy nem zár rendesen a tető. Az ilyen üvegek tartalmát vagy meg kell enni, vagy kicserélni rajta a lapkát, és a leírtakat megismételve újra felforralni, lezárni, és kihűteni.

Ha mindent rendben találtunk, akkor mehetnek a kamra polcára a sombefőttek. Mindenkinek kellemes befőzést kívánunk... :-)

Fontos: mivel nem használunk semmilyen tartósítószert a húsos som befőzéséhez, elsődleges fontosságú az ilyenkor megkövetelt tisztaság betartása; az üvegeket, a lapkákat és minden eszközt, amit a befőzés során használni fogunk, alaposan mossunk el, majd hagyjuk (törölgetés nélkül) magától megszáradni.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu