Borászati kotyogó

A borászati kotyogó az az eszköz, amely arra hivatott, hogy a bor erjedése közben termelődő felesleges mennyiségű széndioxidot kiengedje az erjesztő edényből, de a levegőt ne engedje be. A készülő bor ugyanis könnyen elromolhat, ha levegővel érintkezik. A borászati kotyogót alkalmazva az erjedő must felett képződik egy széndioxid párna, és amikor ennek a nyomása elér egy bizonyos szintet, akkor a kotyogón keresztül különös gluggyogó hangot adva távozik. A neve is innen ered. Több fajta kotyogó is létezik mind formájában, mind pedig anyaghasználatában. Anyagát tekintve készülhet többnyire üvegből és műanyagból. Ezekből láthatunk néhányat az alábbi mozaik képen. Ezen kotyogók többségét fel kell tölteni vízzel, mert az képezi légzáró réteget, amelyen az odabent felgyülemlő gázok könnyen kijuthatnak, de a levegő nem juthat be. A borászati kotyogót házi készítésű eszközökkel is pótolhatjuk. A legegyszerűbb talán az, amikor az erjesztő edényt lezáró eszközbe (fedő, dugó, stb.) egy
A borászati kotyogó az az eszköz, amely arra hivatott, hogy a bor erjedése közben termelődő felesleges mennyiségű széndioxidot kiengedje az erjesztő edényből, de a levegőt ne engedje be. A készülő bor ugyanis könnyen elromolhat, ha levegővel érintkezik. A borászati kotyogót alkalmazva az erjedő must felett képződik egy széndioxid párna, és amikor ennek a nyomása elér egy bizonyos szintet, akkor a kotyogón keresztül különös gluggyogó hangot adva távozik. A neve is innen ered. Több fajta kotyogó is létezik mind formájában, mind pedig anyaghasználatában. Anyagát tekintve készülhet többnyire üvegből és műanyagból. Ezekből láthatunk néhányat az alábbi mozaik képen. Ezen kotyogók többségét fel kell tölteni vízzel, mert az képezi légzáró réteget, amelyen az odabent felgyülemlő gázok könnyen kijuthatnak, de a levegő nem juthat be.



A borászati kotyogót házi készítésű eszközökkel is pótolhatjuk. A legegyszerűbb talán az, amikor az erjesztő edényt lezáró eszközbe (fedő, dugó, stb.) egy gumi- vagy pvc csövet vezetünk, majd ennek a másik végét egy vízzel töltött edénybe engedjük. A cső vízbe lógó végét ilyenkor célszerű valamilyen módon a vizes edényhez rögzíteni, nehogy kilökje onnan magát. Ez a módszer is tökéletesen megfelel, hiszen a funkcióját ellátja: kiengedi az odabent felgyülemlett széndioxidot, de ugyanakkor nem engedi be a levegőt az erjesztő edénybe, így ez is maximálisan hozzájárulhat házi borunk sikeréhez. Erre látható egy példa a baloldali képen, melynek forrása a Csaba Tanya családi pincészet blogja.

Természetesen nekünk is megvan a saját magunk által kialakított, borászati kotyogó helyettesítésére hivatott eszközünk. Ez az eszköz pedig néhány fillérből kihozható, viszont csupán egyszeri használatra alkalmas. Mivel nekünk eddig még nem sikerült beszerezni üvegballonokat a borok erjesztéséhez, így kénytelenek vagyunk ötliteres befőttes üvegekben készíteni. Azoknak azonban hatalmas szájuk van, így a parafa dugó szóba sem jöhet lezárásra. Lehetne gondolni a csavaros kupakra, de sajnos a régi, békebeli ötliteres befőttes üvegek szája nem csavaros, mert celofános lezáráshoz tervezték. A manapság kapható, csavaros üvegek pedig nem ötliteresek, hanem valamilyen fura oknál fogva mindössze csak 4250 ml. Fogalmam sincs, miért nem lehet 4, 4.5 vagy 5 liter, de ez nem is lényeg. Nekünk a békebeli ötliteres üvegeink vannak, így ezekre kellett kotyogóról gondoskodni. A mi módszerünk a következő: házi módszerként tökéletesen megfelel egy nem púderezett, nem antibakteriális vékony gumikesztyű, egy kis üveg víz és két hajlítható szívószál is. A kesztyű egyik ujját lyukasszuk ki, tegyük bele a képen látható módon a szívószálat, tekerjük körbe tixoval. A szívószál másik végét vágjuk be, majd toljunk bele még egy szívószálat, majd itt is ragasszuk össze tixoval, hogy légmentes kapcsolódási pontot kapjunk. A második szívószál végét pedig engedjük bele az üveg vízbe. Ezzel készen is a kotyogó, a kesztyűt húzzuk az üveg szájára. Amikor a gáz felfújta a kesztyűt, és a nyomás elér egy bizonyos szintet, akkor a szívószálon kijön egy-két széndioxid buborék, ami gluggyogó hangot hallat, így mindig hallhatjuk, hogyan dolgozik a borunk. Amikor ez a hang megszűnik, akkor a zajos erjedés véget ért.

Az alábbi videó egyik házi borunkról készült forrás közben. Ezen jól látszik, milyen szépen dolgozik a házi kotyogónk... :-)


Ha nektek is van saját módszeretek erre, akkor írjátok meg nekünk egy hozzászólásban. ;-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Biztosan buta kérdések lesznek, de felteszem: Az erjesztést csak üvegben vagy pl műanyag vödörben is lehet végezni? Vettem egy kis kotyogót is, mert láttam h pl sörfőzős boltban (ahol ciderkészítéshez is lehet kiegészítőket vásárolni), kotyogós vödörben ajánlják az erjesztést. Lereszeltem az almát, összekevertem a cukros vízzel és rátettem (nem szorítottam) a fedelet. Már habzik is, pedig csak pár órája kezdtem. A kotyogó felöntése mit jelent pontosan? Ha felöntöm, alul nem folyik ki a víz, vagy a folyadéknak addig kell érnie? Bocsánat, de először vágtam bele ilyenbe, és bár eddig azt gondoltam, hogy tök jól menni fog, most kicsit bepánikoltam :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az erjesztés elvileg műanyag hordóban is lehetséges. Nem tudom, pontosan milyen kotyogót sikerült venned, de abba kell egy kevéske víz. De mivel többféle formatervezésűt is lehet kapni, így látatlanba nem tudom megmondani, a tiedbe hol és mennyi vizet kell önteni. :-) És nem kell pánikolni. :-)

      Törlés
  2. Üdv,

    Van egy 50 literes üveg edényem. Ha annak szájára teszek gumikesztyűt, nem fogja teleforrni habbal, ami aztán szépen el is dugul? Vagy meddig tölthető egy ilyen üvegedény? Természetesen nincs akkora szája, mint az 5 literes dunsztos üvegnek!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában 3/4 részig javasolják tölteni az üveget, és akkor nem fut fel a hab a szájáig. A 3/4 rész teljes szélességből értendő, a keskenyedő nyakat ne számold bele. :)

      Törlés
  3. Békefi Kristóf2020. október 13. 23:37

    Szeretném megkérdezni hogy a kotyogóból kiszabaduló mustgáz mennyire veszélyes? Egy normál 50m2-es lakásban mennyi borcefre fortyogása nem adhat okot a félelemre?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maga a gáz nem lenne veszélyes. Sima CO2, azaz széndioxid. A veszélye abban van, hogy alulról felfelé kitölti a helyiséget, és kiszorítja a levegőt, ezáltal okoz fulladást. Lakásban ha naponta van szellőztetve, akkor 10 liter körülivel biztosan nem lesz baj. De ehhez szellőztetni is kell naponta. E tekintetben a zajos erjedés a legérdekesebb, mert akkor keletkezik a legtöbb szándioxid.

      Törlés
  4. Mi az oka az ecetesédnek?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu